Circulation
Circulatie
Circulatoir systeem (anatomie, fysiologie en
pathologie)
Anatomie en Fysiologie
Verpleegkundige aspecten rondom circulatie
Observatietechnieken
Acties, do’s and don’ts
Anatomie en Fysiologie
Circulatie en Perfusie
Circulatie: Het geheel van hart en bloedvaten dat het lichaam van zuurstof en voedingstoffen voorziet en koolzuur en verbrandingsstoffen afvoert.
De bloed-circulatie bestaat uit:
- Pulmonale (kleine) circulatie: Het bloed wordt vanuit de rechter ventrikel (kamer) naar de longen gevoerd, waar het bloed zuurstof opneemt en koolzuur afgeeft.
- Systemische (grote) circulatie Het bloed wordt vanuit de linker ventrikel (kamer) naar alle weefsels en organen (met uitzondering van de longen) van het lichaam gevoerd, waar het bloed zuurstof (O2), voedingsstoffen, hormonen, etc. afgeeft en Koolzuur (CO2) opneemt.

Het bloed wordt dus door het hart door het gehele lichaam gevoerd. Om dit beter te kunnen begrijpen, kijken we eerst naar de anatomie van het hart.
Anatomie van het hart
- Pulmonale (kleine) circulatie: Het bloed wordt vanuit de rechter ventrikel (kamer) naar de longen gevoerd, waar het bloed zuurstof opneemt en koolzuur afgeeft.
rechter ventrikel --> ateria pulmonalis --> longen --> Pulmonale arterie --> linker atria
De pulmonale circulatie heeft de functie om zuurstof-arm bloed te oxygeneren (van zuurstof te voorzien), het geoxygeneerd bloed komt via de pulmonale arteriën terug de linker artium (boezem) binnen.
Vanuit de linker ventrikel wordt het geoxygeneerd bloed via de Aorta naar de organen en weefsels gestuwd, waarbij er voldoende druk moet zijn om de Aorta Klep weerstand te overwinnen
Hieronder vind je animatie van de hartslagen systole (= samenknijping) en diastole (=ontspanning)Hieronder vindt u links naar andere cardiologie gerelateerde pagina's
Elektrische Geleiding
ECG basis principes en interpretatie
Geen opmerkingen