Translate

Nieuwe persoonlijke blog: Treat the patiënt, not the monitor

Het is een gekende mantra in de acute zorg: 

" behandel de patiënt en niet de monitor " 

Het betekent dat je niet puur op basis van de waarden van een monitor moet, en of kan, gaan behandelen.

Het belangrijkste is en blijft de patiënt. Wat geeft de patiënt aan, wat geven ouders van kinderen aan, hoe ziet de patiënt er uit, hoeveel moeite moet de patiënt eigenlijk doen om een 'goede' saturatie (zuurstofgehalte) te krijgen.

Het belang van je klinische blik en het zgn. 'fingerspitzengefühl' het gevoel dat er iets niet juist is, terwijl je niet goed kunt verklaren wat.

In de EWS (early warning score) wordt er ook een punt extra gescoord, wanneer je geen goed gevoel hebt bij een patiënt 

Persoonlijk heb ik een mooi voorbeeld dat je niet moet handelen op de waarden van een monitor alleen.

Ik had een avond dienst op de spoedeisende hulp in Nederland, het was een drukke dienst zoals zo vaak. Die avond dienst werkte ik met enkele gediplomeerde collega's en een leerling-SEH verpleegkundige die bijna klaar was met haar opleiding.

Op een gegeven moment komt de ambulance binnen met een oudere dame die behoorlijk ziek was. Verminderd aanspreekbaar, hoge koorts en 'shockerig' (lage bloeddruk, hoge pols).


Onze eerste gedachte was: Sepsis/septische shock

Samen met de SEH leerling heb ik de eerste opvang gedaan. We hebben Mw. aan de monitor gelegd, een extra perifeer infuus aangelegd (met een snel lopend infuus) i.v.m. de lage bloeddruk en we hebben direct bloed afgenomen zodat dat snel opgestuurd kon worden. In opdracht van de arts-assistent hebben we gelijk antibiotica in laten lopen. 

Nadat we de eerste zorgen hadden uitgevoerd en de toestand van Mw. was gestabiliseerd, ging de leerling even van de kamer af om haar supervisor te zoeken.

Op dat moment stond ik samen met de arts assistent in de kamer, ineens 'stormde' een van de senior verpleegkundige de kamer binnen en riep dat mw. een lage saturatie had (laag zuurstofgehalte (85%), terwijl ze dit de gehele tijd niet had laten zien.

normaal waarden van zuurstof zijn 95-100% voor gezonde patiënten en 90-92% voor patiënten die lijden aan COPD


Ze begon de tong van Mw. 'uit de keel' te halen, probeerde een mayo-tube in haar mond te plaatsen, wat niet lukte, maar wel voor veel onrust zorgde voor de patiënt (die op dat moment stabiel was).
Mayo tube

Ik kreeg de opdracht Mw. 15 liter zuurstof te geven (per minuut) en de patiënt moest direct op de zij gedraaid worden.

Ik ervoer een enorme onrust en paniek, terwijl dit in mijn ogen helemaal niet nodig was. Gezien het feit dat Mw. de gehele periode ervoor geen lage saturatie had laten zien en in mijn ogen dit ook niet deed toen de collega binnen kwam.

De 'lage saturatie' die Mw. had laten zien, wat de reden was voor de collega om al deze interventies te initiëren, was hoogstwaarschijnlijk geen goede meting van de zuurstof.

Wat de collega namelijk wrs. niet gerealiseerd had, was dat toen de waarde van 85% zuurstof gezien werd, de saturatie curve niet goed was en het dus geen reële meting was.
geen goede curve = minder betrouwbaar
goede curve = meer betrouwbaar





Het gevolg uiteindelijk was dat de leerling en ik (m.i. onterecht) aan werden gesproken, dat wij de 'lage saturatie' niet hadden opgemerkt en of actie op hadden genomen. Het andere gevolg was dat Mw. een hoog zuurstof gehalte had in het bloed wat ook nadelige gevolgen kon hebben.

Jammer genoeg weet ik niet hoe het afgelopen is met deze patiënt. Maar het laat voor mij wel heel duidelijk zien dat je nooit acties moet ondernemen en of oordelen moet vellen op basis van een waarde alleen.


Meer informatie

Saturatie meting
Op deze pagina kun je meer informatie vinden over het meten van een saturatie en eventuele oorzaken van niet betrouwbare metingen

Op deze pagina vind je achtergrond informatie over de anatomie en fysiologie van het ademhalingsstelsel op het niveau algemeen - medium care - verpleegkunde.

Ademweg en ademhaling
Op deze pagina vind je achtergrond informatie over de anatomie en fysiologie van het ademhalingsstelsel op het niveau intensive care - verpleegkunde.

Video gasuitwisseling
Hier vind je een interessant video over het principe achter gasuitwisseling.

Geen opmerkingen