Translate

Persoonlijke blog: Pesten op het werk

Pesten op het werk


Hoewel er gelukkig veel aandacht is voor het pesten op basis - en middelbare scholen en het online pesten, is er eigenlijk weinig aandacht voor het pesten op de werkvloer.

Terwijl dit toch veelvuldig voor komt, jammer genoeg heb ik er persoonlijk ook meerdere negatieve ervaringen mee.

Via deze blog wil ik dan ook graag meer aandacht vragen voor het pesten op het werk, daarbij wil ik in deze blog mogelijke processen beschrijven, om eventueel handvatten te geven aan personen die nu worden gepest (of in de toekomst)

Cijfers

2011
10% van het personeel in de gezondheidszorg

2010-2012 Sector reportage; Ministerie van SZW

75 procent van de zorgverleners te maken krijgt met ‘psychosociale arbeidsbelasting’

2014
Ruim 30 procent slachtoffer van pesten en 25% heeft het zien gebeuren

2018  
1 op de 6 werknemers word gepest, gediscrimineerd en of geïntimideerd!!




Kenmerken pesten

pesten gebeurt júist vaak in grote, homogene groepen waarin veel in teams wordt gewerkt,’

Denk aan:
  •  sociaal isoleren
  • bespotten
  • roddelen
  • dreigementen
  • lichamelijk geweld
  • seksuele intimidatie
  • racisme
Werken wordt onaangenaam of zelfs onmogelijk gemaakt.

Vormen pesten

Seriepesten:

 Deze vorm van pesten is wanneer de bron van de verstoring kan herleid worden tot één enkel individu die zich vergrijpt aan de ene werknemer na de andere en ze vernietigt. 

Secundaire pesterijen:

Deze pesterijen zijn meestal onbedoelde pesterijen van mensen die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van een seriepester in een organisatie.  De druk om te gaan met een ontregelde, wraakzuchtige en agressieve persoonlijkheid resulteert in verslechtende morele waarden.

Duopesten

Deze vorm van pesten is wanneer de seriepester samen met een andere collega mensen treitert en pest.  Dikwijls is het één iemand die praat terwijl de andere toekijkt en luistert.  Meestal is het de stille partij die je in het oog moet houden.  In de meeste gevallen gaat het om twee mensen van het tegengestelde geslacht en dikwijls is er een buitenechtelijke relatie tussen die twee.

Groepspesten
Deze vorm van pesten is wanneer de seriepester samen met een groep collega’s mensen treitert en pest. Als de seriepester een extravert is dan zullen ze de zaken van op de voorgrond leiden; deze kan dan schreeuwen, vloeken en zal daardoor gemakkelijk te herkennen zijn.  
Als de seriepester een introvert is, dan zal die de rotzooi initiëren maar zelden een actieve rol spelen waardoor die moeilijker te identificeren valt.  
Deze zijn de meest gevaarlijke pesters.
De helft van de mensen in dergelijke groepen zijn blij met de opportuniteit om zich slecht te gedragen en verwelkomen het gevoel van controle en macht en genieten van de bescherming en beloning van de seriepester. 
 De andere helft van de groep worden gedwongen in mee te doen, meestal gebruik makende van de angst dat ze het volgende slachtoffer zullen zijn.  Als er iets misloopt dan is het iemand van deze helft die de zondebok wordt en opgeofferd wordt waardoor de furie van de woedende doelwitten kan geventileerd worden.  
De seriepester kijkt toe vanop een veilige afstand en geniet van de conflicten die hij/zij heeft geïnitieerd.
Wie maakt kans gepest te worden
Wanneer je afwijkt van de groepsnorm loop je het risico om buitengesloten te worden. Buitengesloten zijn verlaagt de drempel tot pesten. Je hoort er immers niet meer bij, je behoort niet langer tot de in-group maar bent verbannen naar de out-group. 
Dat afwijken van de norm kan zich uiten in heel basale dingen zoals afwijkende kleding, een andere huidskleur, maar kan ook subtieler zijn door bijvoorbeeld een afwijkende mening of overtuiging te hebben die door het team niet gewaardeerd wordt.
Afwijken van de norm en de kans om slachtoffer te worden van pestgedrag wordt aanmerkelijk groter als dat gepaard gaat met een gebrek aan weerbaarheid. Je bent dan een gemakkelijk slachtoffer.
In het licht van economische tegenwind en onzekerheid over je baan speelt er nog een bijzondere factor mee. 
Wanneer mensen ervaren dat de bron van hun onzekerheid en frustratie niet bereikbaar is, zoals leidinggevenden, directies en bestuurders die op grote afstand blijven, dan vindt de spanning een andere uitweg, namelijk via de weerloze collega/slachtoffer die wel bereikbaar is.

Wie zijn betrokken bij pesten?


 Iedereen binnen een team is er bij betrokken, niemand kan zich onttrekken. 
Iedereen heeft zijn/haar rol in dit groepsdynamisch proces. 
Er zijn verschillende rollen te definiëren. 
Er zijn:
 (1) pesters, mensen die andere mensen pesten.  
(2)  slachtoffers, degenen die gepest worden.  
(3)  De assistenten, degenen die de pester(s) maar wat graag actief helpen om te pesten.  
(4) Er zijn de meelopers. Ze helpen niet actief mee om te pesten, maar lachen veilig op afstand en moedigen de pester(s) daardoor subtiel aan vooral door te gaan. 
(5) Er zijn de verdedigers, degenen die de pester(s) vragen te stoppen. 
Tot slot zijn er 
(6) de buitenstaanders, het zijn degenen die zich niet bemoeien met het pestproces. Ze kijken wel toe maar interveniëren op geen enkele wijze in het pestproces. 
Vooral assistenten, meelopers en buitenstaanders lijken een gemeenschappelijk belang te hebben. Hun belang is vooral zelf niet gepest te worden.

Waarom pest de pester?


Wat maakt nu dat mensen andere mensen pesten. Vervelende geintjes uithalen, iemand in een kwaad daglicht stellen en dat vooral publiekelijk doen. 

Want ‘’publiekelijk’’ is namelijk belangrijk, het geeft de pester macht. 

De grote crux is: een pester pest omdat hij zich bedreigd voelt door de aanwezigheid van mensen die hij anders ervaart, mogelijk zelfs slimmer, omdat hij denkt dat de ander meer gewaardeerd wordt, meer complimenten krijgt. 

Soms is het wat subtieler, de pester heeft behoefte aan zich groot te voelen, want hij voelt zich klein. 

Wat kun je doen als slachtoffer?


• Maak de pester(s) duidelijk dat je last hebt van het gedrag en dat het te ver gaat.

• Zoek iemand om te bemiddelen tussen jou en de pester(s), bij voorkeur iemand die niet te bedreigend is voor de pester(s) of het team. Bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon of een bedrijfsmaatschappelijk werker.

• Zoek hulp om over de ervaringen op je werk te kunnen praten.

• Zoek naast je werk zo veel mogelijk afleiding. Het werk is maar een klein deel van je leven.

• Helpt het allemaal niet, zoek een andere baan.

In deze blog vindt u een persoonlijk verhaal over mijn eigen ervaringen in het niet in een groep passen en gepest worden op het werk



Bronnen:
https://www.nursing.nl/poll-verpleegkundigen-pesten-wel-degelijk-1548712w/
https://www.managementsite.nl/pesten-werk-trends-tips
http://stoppestenophetwerk.blogspot.be/2018

Geen opmerkingen