Blog: Functiedifferentiatie in de ambulancezorg
Endotracheale intubatie binnen de Nederlandse ambulancezorg
Introductie
Binnen de prehospitale ambulancezorgen wereldwijd, zijn er diverse discussies en onderzoeken gaande of intubatie de gouden standaard van de prehospitale luchtwegmanagement moet blijven, endotracheale intubatie de first choice interventie zou moeten zijn of juist als een secundair / rescue device moeten dienen.
Airways Onderzoek
Momenteel vindt er een grootschalig Brits onderzoek plaats welke als doelstelling heeft om o.a. te onderzoeken wat de (klinische en kost effectieve) verschillen zijn tussen het gebruik van de I - Gel en endotracheale intubatie binnen de Britse ambulancezorg:
Onlangs heeft het Britse College of Paramedics een draft concensus uitgebracht over de vraag of alle paramedics zouden moeten kunnen en blijven intuberen.
Conclusie van hen statement is het advies dat het beste gekozen zou worden voor de selectie van een selecte groep paramedics, welke uitgebreide (re) en aanvullende scholing en mogelijkheden zouden moeten krijgen, in diverse fasen van advanced airway managament, hierbij een raamwerk houden voor een duidelijke omschrijving, complicatie registratie en controle (audits).
(informele) Nederlandse vertaling: link
Orginele artikel: link
" selecte groep paramedics voor de prehospitale advanced airway management "
Vertaalslag naar Nederlandse Ambulancezorg
Hoewel het onderzoek naar prehospitale intubatie door niet artsen (critical care) paramedics) niet direct te polariseren is op de Nederlandse situatie (andere opleidingsvormen en instroom eisen), is de verwachting groot dat het vrijwel overeen zal komen.
De vraag zou dan ook gesteld moeten worden of alle ambulanceverpleegkundigen zouden moeten kunnen blijven intuberen?
Functie differentiatie
Kijkend naar het het advies, waar een selecte groepje professionals geselecteerd zou moeten worden voor scholing in en uitvoering van aanvullende complexere handelingen en interventies, kan geconstateerd worden dat deze (functie) differentiatie al binnen diverse ambulancezorg systemen bestaat.
Paramedische gebaseerde ambulancezorg
In diverse paramedische ambulance systemen (Verenigde staten, Australië, Engeland) zie je functie differentiatie en daaraan gekoppelde verschillen in complexiteit van bijvoorbeeld verantwoordelijkheden en complexiteit van uit te voeren handelingen.
Een voorbeeld:
Emergency Medical Technician - Paramedic - Critical Care Paramedic
Logischerwijs worden de hoogste inzetbare eenheden (CC paramedics) ingezet binnen de hoogste prioriteit interventies.
Critical care paramedics mogen nu al meer geavanceerde luchtwegmanagement interventies (zoals RSI) uitvoeren, dan Nederlandse ambulanceverpleegkundigen.
Bij sommige systemen is nu al te zien dat reguliere paramedics niet meer intuberen; waarbij deze rol dus specifiek weg gelegd is voor Critical care paramedics.
Critical care paramedics mogen nu al meer geavanceerde luchtwegmanagement interventies (zoals RSI) uitvoeren, dan Nederlandse ambulanceverpleegkundigen.
Bij sommige systemen is nu al te zien dat reguliere paramedics niet meer intuberen; waarbij deze rol dus specifiek weg gelegd is voor Critical care paramedics.
Functie differentiatie binnen de Nederlandse ambulancezorg
Hoewel door de introductie van bijvoorbeeld de zorgambulance er al enige functie differentiatie is binnen de Nederlandse ambulancezorg,
Zijn er binnen de huidige functie omschrijving van de ambulanceverpleegkundige nauwelijks differentiaties waarneembaar, kijkend naar de vaardigheden en of verantwoordelijkheden.
Zijn er binnen de huidige functie omschrijving van de ambulanceverpleegkundige nauwelijks differentiaties waarneembaar, kijkend naar de vaardigheden en of verantwoordelijkheden.
Dit betekent dat een hoog opgeleide specialistische (ambulance) verpleegkundige OOK ingezet wordt op ritten waarbij deze expertise totaal geen meerwaarde heeft.
Maar deze ALS eenheid wordt wel uit de beschikbaarheid gehaald, waardoor het kan zijn dat wanneer er een inzet komt, waarbij de ALS expertise wel benodigd is, een ALS eenheid niet of veel later ter plaatse kan zijn, terwijl juist deze inzetten tijd sensitief kunnen zijn.
Voordelen
In mijn mening zou verdere differentiatie bij kunnen dragen aan het huidige tekort aan ambulanceverpleegkundigen, aangezien je de instroom eis kunt verlagen door het niet nodig hebben van een specialistische vervolgopleiding voor bijvoorbeeld een Medium Care Ambulance.
Hierdoor kan er in een grotere pool worden geworven, dan in het huidige systeem, waar diverse disciplines in dezelfde pool mensen probeert aan te trekken.
Aantrekken personeel
Enerzijds kunnen er dus eenvoudiger en sneller verpleegkundigen worden aangetrokken, en anderzijds zullen de opleidingsplaatsen voor specialistische vervolgopleiding meer gevuld worden met verpleegkundigen die specifiek dat vak gebied willen betreden in plaats van het als (noodzakelijke) opstap voor de opleiding tot ambulanceverpleegkundige te zien.
Opbouw en doorgroei mogelijkheden
Door gebruik te maken van opbouw in complexiteit en verantwoordelijkheden, worden er meer mogelijkheden geboden voor aangepaste, specifieke en individuele leerprocessen.
Anderzijds geeft het ook meer carrière en doorgroei mogelijkheden voor bijvoorbeeld ambulancechauffeurs en of (ambulance) verpleegkundigen die door willen groeien in hen functie.
Flexibiliteit
Door oprichting van diverse inzetbare eenheden worden er meer mogelijkheden gecreëerd voor de Meldkamer om passende eenheden te kunnen sturen, gekoppeld aan de inzetcriteria en of incident melding.
Gegeneraliseerde zorg en specialisatie
Hierbij kan gedacht worden aan enerzijds eenheden die gegeneraliseerde zorg kunnen bieden (BLS/Medium Care en Advanced Life Support).
Daarbij kunnen er ook specialistische eenheden worden opgericht (zoals de huidige MICU, rapid responder en psycholance).
Specialisatie
Een mooi voorbeeld van specialisatie van ambulancezorg, kan gezien worden in de HART eenheden van de Britse ambulancezorg.
Deze HART (Hazardous Area Response Teams) zijn speciale ambulance eenheden die ingezet worden bij grote incidenten waarbij er schadelijke materialen bij zijn betrokken.
Meer informatie: link
Advanced Airway Speciaisatie
Kijkend naar de huidige onderzoeken aangaande de haalbaarheid en wenselijkheid of alle ambulanceverpleegkundigen zouden moeten kunnen en blijven intuberen, en de wenselijkheid om hier een select groepje voor te selecteren, zou je binnen de differentiatie bijvoorbeeld ook een ' Advanced Airway Speciaisatie ' kunnen implementeren.
Advanced Airway Speciaisatie - Voordelen
De grootste tegen argumenten voor het blijven intuberen voor alle ambulanceverpleegkundigen, hebben te maken met:
onvoldoende exposure
Door weinig incidentie van de handeling, welke ook nog verdeeld moet worden over een grote groep, ontstaat het logische gevolg dat per individuele ambulanceverpleegkundige de intubatie-incidentie (te) laag is.
Wanneer deze handeling verdeeld wordt over een kleinere geheel, is het logisch gevolg automatisch een grotere exposure en bekendheid met de uitvoering van de interventie.
Complicatie registratie
Wanneer er een selectere groep is, welke deze interventie uitvoert, is het eenvoudiger en overzichtelijker om bijv. complicatie registraties plaats te laten vinden.
Platform
Door een selectere groep te kiezen, heeft het de potentie om als platform naar voren te treden, welke een positief effect zou kunnen hebben op uitdiepen van kennis, kunde en (wetenschappelijke) onderzoeken.
Scholing
Binnen de ziekenhuizen zijn er veel minder (praktijk) scholingsmogelijkheden voor ambulanceverpleegkundigen gekomen, doordat binnen bijvoorbeeld het operatie kwartier er steeds minder gebruik wordt gemaakt van endotracheale intubatie.
Het creëren van een professioneel platform van een selectere groep ambulanceverpleegkundigen; biedt de mogelijkheid om als serieuze gesprekspartner naar buiten te kunnen treden.
Waarbij dit platform een opzet zou kunnen zijn voor een inter-professionele verbinding tussen de kliniek enerzijds en de prehospitale zorg anderzijds, waarbij bijvoorbeeld bij de Airway Management gedacht kan worden aan de beroepsgroep der Anesthesisten.
Hieruit zouden mogelijk gestructureerde (initiële en of vervolg) scholingsmogelijkheden uit gecreëerd kunnen worden, waarbij er meer bekendheid met elkaars professie ontstaat, welke alleen maar een positief effect kan hebben op verdere uitwerking van samenwerking, supervisie en of scholing.
Conclusie
Uiteindelijk is het hoofddoel om veilige en verantwoorde ambulance interventies uit te kunnen voeren. Door een overzichtelijkere groep van ambulanceverpleegkundigen te kiezen, heeft dit per definitie een positief effect op de bekwaamheid van de handeling (meer trainingsmogelijkheden, meer exposure en het hebben van complicatie registratie en supervisie mogelijkheden), waardoor er potentieel ook kansen zijn voor het verkrijgen van de bevoegdheid (en bekwaamheid) voor aanvullende specialistische Airway Management interventies, zoals bijv. Rapid Sequence Intubatie en Chirurgische luchtweg management.
Wanneer deze specialistische interventies binnen de bevoegdheden en bekwaamheden van de 'ambulance airway specialist' komen, kan er ook een verschuiving plaats vinden van specialistische zorg die op dit moment alleen door het Mobiel Medisch Team geleverd kan worden.
Hierdoor hoeft het MMT minder (vaak) ingezet te worden, als opschaling ter behoeve van gespecialiseerde luchtweg management, hierdoor blijven de MMT's specifiek inzetbaar voor interventies waar ze daadwerkelijk een meerwaarde kunnen bieden.
Voordelen
In mijn mening zou verdere differentiatie bij kunnen dragen aan het huidige tekort aan ambulanceverpleegkundigen, aangezien je de instroom eis kunt verlagen door het niet nodig hebben van een specialistische vervolgopleiding voor bijvoorbeeld een Medium Care Ambulance.
Hierdoor kan er in een grotere pool worden geworven, dan in het huidige systeem, waar diverse disciplines in dezelfde pool mensen probeert aan te trekken.
Aantrekken personeel
Enerzijds kunnen er dus eenvoudiger en sneller verpleegkundigen worden aangetrokken, en anderzijds zullen de opleidingsplaatsen voor specialistische vervolgopleiding meer gevuld worden met verpleegkundigen die specifiek dat vak gebied willen betreden in plaats van het als (noodzakelijke) opstap voor de opleiding tot ambulanceverpleegkundige te zien.
Opbouw en doorgroei mogelijkheden
Door gebruik te maken van opbouw in complexiteit en verantwoordelijkheden, worden er meer mogelijkheden geboden voor aangepaste, specifieke en individuele leerprocessen.
Anderzijds geeft het ook meer carrière en doorgroei mogelijkheden voor bijvoorbeeld ambulancechauffeurs en of (ambulance) verpleegkundigen die door willen groeien in hen functie.
Flexibiliteit
Door oprichting van diverse inzetbare eenheden worden er meer mogelijkheden gecreëerd voor de Meldkamer om passende eenheden te kunnen sturen, gekoppeld aan de inzetcriteria en of incident melding.
Gegeneraliseerde zorg en specialisatie
Hierbij kan gedacht worden aan enerzijds eenheden die gegeneraliseerde zorg kunnen bieden (BLS/Medium Care en Advanced Life Support).
Daarbij kunnen er ook specialistische eenheden worden opgericht (zoals de huidige MICU, rapid responder en psycholance).
Specialisatie
Een mooi voorbeeld van specialisatie van ambulancezorg, kan gezien worden in de HART eenheden van de Britse ambulancezorg.
HART (Hazardous Area Response Teams) |
Meer informatie: link
Advanced Airway Speciaisatie
Kijkend naar de huidige onderzoeken aangaande de haalbaarheid en wenselijkheid of alle ambulanceverpleegkundigen zouden moeten kunnen en blijven intuberen, en de wenselijkheid om hier een select groepje voor te selecteren, zou je binnen de differentiatie bijvoorbeeld ook een ' Advanced Airway Speciaisatie ' kunnen implementeren.
Advanced Airway Speciaisatie - Voordelen
De grootste tegen argumenten voor het blijven intuberen voor alle ambulanceverpleegkundigen, hebben te maken met:
onvoldoende exposure
Door weinig incidentie van de handeling, welke ook nog verdeeld moet worden over een grote groep, ontstaat het logische gevolg dat per individuele ambulanceverpleegkundige de intubatie-incidentie (te) laag is.
Wanneer deze handeling verdeeld wordt over een kleinere geheel, is het logisch gevolg automatisch een grotere exposure en bekendheid met de uitvoering van de interventie.
Complicatie registratie
Wanneer er een selectere groep is, welke deze interventie uitvoert, is het eenvoudiger en overzichtelijker om bijv. complicatie registraties plaats te laten vinden.
Platform
Door een selectere groep te kiezen, heeft het de potentie om als platform naar voren te treden, welke een positief effect zou kunnen hebben op uitdiepen van kennis, kunde en (wetenschappelijke) onderzoeken.
Scholing
Binnen de ziekenhuizen zijn er veel minder (praktijk) scholingsmogelijkheden voor ambulanceverpleegkundigen gekomen, doordat binnen bijvoorbeeld het operatie kwartier er steeds minder gebruik wordt gemaakt van endotracheale intubatie.
Het creëren van een professioneel platform van een selectere groep ambulanceverpleegkundigen; biedt de mogelijkheid om als serieuze gesprekspartner naar buiten te kunnen treden.
Waarbij dit platform een opzet zou kunnen zijn voor een inter-professionele verbinding tussen de kliniek enerzijds en de prehospitale zorg anderzijds, waarbij bijvoorbeeld bij de Airway Management gedacht kan worden aan de beroepsgroep der Anesthesisten.
Hieruit zouden mogelijk gestructureerde (initiële en of vervolg) scholingsmogelijkheden uit gecreëerd kunnen worden, waarbij er meer bekendheid met elkaars professie ontstaat, welke alleen maar een positief effect kan hebben op verdere uitwerking van samenwerking, supervisie en of scholing.
Conclusie
Uiteindelijk is het hoofddoel om veilige en verantwoorde ambulance interventies uit te kunnen voeren. Door een overzichtelijkere groep van ambulanceverpleegkundigen te kiezen, heeft dit per definitie een positief effect op de bekwaamheid van de handeling (meer trainingsmogelijkheden, meer exposure en het hebben van complicatie registratie en supervisie mogelijkheden), waardoor er potentieel ook kansen zijn voor het verkrijgen van de bevoegdheid (en bekwaamheid) voor aanvullende specialistische Airway Management interventies, zoals bijv. Rapid Sequence Intubatie en Chirurgische luchtweg management.
Wanneer deze specialistische interventies binnen de bevoegdheden en bekwaamheden van de 'ambulance airway specialist' komen, kan er ook een verschuiving plaats vinden van specialistische zorg die op dit moment alleen door het Mobiel Medisch Team geleverd kan worden.
Hierdoor hoeft het MMT minder (vaak) ingezet te worden, als opschaling ter behoeve van gespecialiseerde luchtweg management, hierdoor blijven de MMT's specifiek inzetbaar voor interventies waar ze daadwerkelijk een meerwaarde kunnen bieden.
Geen opmerkingen