Translate

E learning: SIRS en Sepsis//

SIRS en Sepsis



Ontsteking


Een ontsteking of inflammatie is een beschermingsreactie van ons lichaam op beschadiging van bepaalde lichaamsweefsels (bv. huid, spieren, gewrichten, slijmvliezen...). 

Het is dus (meestal) een weliswaar onaangename maar normale en noodzakelijke reactie van een gezond lichaam om schadelijke stoffen te verwijderen en de schade te beperken en te herstellen. 



Infectie

Een infectie wordt altijd veroorzaakt door een vreemd organisme (een bacterie, virus, schimmel, parasiet...) dat het lichaam binnendringt. 
Dat kan gebeuren door inademing via de mond of de neus, door aanraking met de handen, via bepaalde lichaamsopeningen (neusgat, vagina, gehoorgang...), door seksueel contact, via een verwonding (een schaafwond, een operatiewond...), via de voeding (een voedselinfectie), enzovoorts.

Symptomen infectie

Mogelijke klachten van een infectie

De mogelijke klachten van een infectie zijn afhankelijk van de verantwoordelijke ziekteverwekker, de preciese locatie, ernst of omvang van de infectie en van de werking van ons immuunsysteem.

Een infectie kan zowel lokale als algemene klachten veroorzaken, zoals:
• huiduitslag, roodheid en/of zwelling, warmte
• pijn
• functieverlies
• koorts
• misselijkheid, diarree, braken
• moeheid
• algemeen ziektegevoel
enzovoorts. 


Reactie van het lichaam


Soms reageert het lichaam sterk (er) op een infectie, vooral bacteriële infecties kunnen een sterke reactie oproepen van het lichaam (meer dan virale infectie)

Uiteindelijk kan het lichaam zo sterk reageren op een infectie, dat er uiteindelijk zelfs een levensbedreigende situatie kan ontstaan: septische shock

Deze cascade laat zich op de manier zien:


SIRS wordt gezien als een methodiek om het ontstaan van sepsis te herkennen, en dus om zodoende vroegtijdig in te kunnen grijpen




SIRS kan dus gezien worden als een methodiek om het ontstaan van sepsis te herkennen, en dus om zodoende vroegtijdig in te kunnen grijpen

maar...

In de loop der jaren is steeds meer kritiek op de SIRS-criteria gekomen. 



SOFA en QuickSOFA

De SOFA-score is twintig jaar geleden bedacht als Sepsis-related Organ Failure Assessment-score; maar werd uiteindelijk de Sequential Organ Failure Assessment-score voor allerlei verschillende categorieën van patiënten. 

De SOFA-score is gebaseerd op zes sub-scores die het functioneren van de luchtwegen, circulatoire, lever-, coagulatie-, nier- en neurologische systemen weergeven. 




SOFA naar Quick SOFA

De komst van qSOFA
Hierbij werden drie parameters geselecteerd. Deze parameters zijn ‘quick’ bedside te beoordelen.
 BAT
  • Blood pressure  < 100 mmHg = 1 punt
  • Altered mental state  = 1 punt
  • Tachypnea > 22x/min.  = 1 punt

Door het gebruik van deze parameters krijg je een direct een beeld van respectievelijk de cardiovasculaire, neurologische en respiratoire/metabole (dys)functie.




Lees hier meer over SEPSIS


Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418298/
https://lifeinthefastlane.com/ccc/sepsis-definitions/
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=23063
http://fanofem.nl/2016/10/27/sepsis-3-0/
http://fanofem.nl/2016/10/11/sepsis-trilogie-deel-i-sirs-criteria-en-rivers-effect/
https://www.stichting-nice.nl/doc/NICE-magazine-2015.pdf
https://www.internisten-alrijne.nl/sofa-score-en-sepsis.html

Geen opmerkingen